Missie & Visie
Missie
“Wij geloven dat kunst en cultuur de samenleving rijker maakt. We dragen hieraan bij door dichtbij de inwoners, op de meest creatieve manier, in te spelen op de vraag naar kunst en cultuur. Bij ons ervaar je kunst en cultuur door te ontdekken, te leren en mee te doen.”
Visie
Algemeen
Alle inwoners en scholen van het Westerkwartier hebben keuzevrijheid in betaalbaar, flexibel en zo breed mogelijk kunstonderwijs van het kunstencentrum. Daarnaast willen we graag dat inwoners meedenken over nieuw aanbod. Het Kunstencentrum wil meer zijn dan alleen een makelaar tussen vraag en aanbod; we hebben een eigen visie op hoe we de kwaliteit kunnen waarborgen en hoe we verdieping en verbreding kunnen bewerkstelligen. Docenten, cursus- en workshopleiders voldoen aan de gestelde voorwaarden van het kunstencentrum; samenwerking en eigenaarschap staan voorop. Creativiteit en kwaliteit zijn de basis; creatief buiten bestaande kaders denken, zowel in de organisatie als in het onderwijs/aanbod.
Maatschappelijke rol
- Door het kunstonderwijs zo betaalbaar en bereikbaar mogelijk te maken voor iedereen, wordt de leefbaarheid in de gemeente Westerkwartier versterkt en wordt kunstzinnige vorming in het hele gebied gestimuleerd.
- We willen een spin in het web zijn; de partij waar men als eerste aan denkt als het om cultuureducatie, -participatie, -oriënatie en -informatie gaat.
- Inspelend op landelijke, provinciale en locale trends, willen we ruimte bieden voor het ontwikkelen van nieuw aanbod
- Bij de invulling van maatschappelijke vraagstukken als jeugdzorg, eenzaamheid, energietransitie enz., kunnen wij kunst en cultuur inzetten.
- Culturele (educatieve) producties passen in ons takenpakket om participatie te stimuleren.
- Kunstonderwijs in het primair en voortgezet onderwijs moet verdiept worden door met het onderwijs enerzijds in gesprek te gaan en daarnaast structurele subsidies te behouden en binnen te halen.
Ondernemerschap
- We kiezen voor een ondernemende houding, waarbij we zelf actief contacten aan en onderhouden, (nieuwe) producten in de markt zetten en onszelf voortdurend informeren over nieuwe mogelijkheden,projecten of kunstvormen. Voedingsbronnen hiervoor zijn o.a. LKCA, Fonds voor Cultuurparticipatie, K&C Groningen en Cultuurconnectie.
- De ZZP-status van alle docenten en cursusleiders versterkt het ondernemend vermogen.
- We maken ons hard voor eerlijke tarieven voor zowel docent als leerling, goed uitgeruste ruimten en duidelijke kwaliteitsnormen.
- Op alle relevante terreinen willen we kwaliteit waarborgen: o.a. inhoud, organisatie, faciliteiten, marketing en financieel beleid.